06 Haz Cinsel Sorunların Temelinde Yatan Psikolojik İnançlar
Cinsel Sorunların Temelinde Yatan Psikolojik İnançlar
Cinsellik, insan neslinin devamlılığının sağlanması amacını taşıyor ve tüm insanlarda doğumdan itibaren var olan bir dürtü olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her insanda görülen cinsel sorunlar, psikolojik, kültürel ve çoğu zaman biyolojik durumlara bağlı olarak gelişebiliyor. Bunun yanında psikiyatri ilaçların kullanımı, bedensel rahatsızlıklar da cinsel sorunlara yol açabiliyor.
Cinsel Sorunların Nedenleri
Genel olarak cinsel sorunlar yaşayan bireylerin büyük çoğunluğunda sorunun temel sebebi psikolojik etmenlerdir diyebiliriz. Dünyada ve ülkemizde sıkça görülen cinsel sorunların yaygın nedenleri:
Depresyon
Düşük özgüven
Vücudunu beğenmeme
Menapoz
Kronik hastalıklar
Nörolojik hastalıklar
Yoğun ilaç kullanımı
Aldatma gibi ilişki problemleri
Kontrolünü kaybetme korkusu
Çocukluktan itibaren maruz kalınan geleneksel dayatmalar
Yanlış yetiştirilme koşulları
Strese Bağlı Hamile Kalamama
Tıbbi adı infertilite olan hamile kalamama problemi çeşitli fiziksel nedenlerin yanı sıra ruhsal nedenlerle yaşanıyor. Sağlık sorunları olmamasına rağmen 100 çiftten 20’si hamile kalamıyor. Toplumumuzda evlilikle beraber çiftlere çocuk sahibi olmakla ilgili çeşitli sorular yöneltiliyor. Özellikle belirli bir süre sonra hala bebek olmaması, baskı ve merak oluşturan bu sorular çiftlere yük olmaktan öteye gidemiyor. Bu olay kadın ve erkeğin bedeninde biyolojik bir stres oluşturuyor.
Kadının hamile kalmaması erkek tarafından hoş karşılanmadığı bir şeyken, erkeğin kısır olması inkar edilecek kadar kötü bulunuyor. Doktora gitmekten, doktordan alınacak cevaptan korkulduğundan stres ve üzüntü içinde bu duruma devam ediliyor. Oysa stres bedeni ve ruhu ele geçirir böylece hamile kalma olasılığı daha da zor bir hal alır.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin söylenenlere kulak kapatması ve strese girmemesi gerekiyor. Aksi takdirde stresin tırmanmasıyla gebelik zorlaşır. Hamile kalmak bir fobi haline gelir.
Hamile Kalma Fobisi
Hamile kalma fikri kadınların çoğunda tatlı bir heyecan uyandırsa da bir kısmının yaşadıkları sorunlar ve yakınlarının olumsuz hikayeleri nedeniyle korkulu geçebiliyor. Bu kadınlar çocuk isteseler bile hamile kalma fobisi içindedirler.
Hamile kalma korkusu anlamına gelen tokofobi gittikçe yaygınlaşan, ciddi sorunlara yol açabilen bir psikolojik problemdir. Karamsar, dayanaksız, aceleci ve taciz gibi önceden kötü deneyimlere şahit olan kişilerde daha çok görülüyor. Terapilerle iyileştirilebilecek bu tür korkular tedavi edilmediğinde pek çok anne adayının hayatını kabusa çevirebiliyor.