06 Haz Psikoloji ve Bağımlılıklar
Psikoloji ve Bağımlılıklar
Bağımlılıklar, en kısa tanımıyla psikolojik, sosyolojik ve biyolojik bozukluklardır. Bağımlılıkları psikolojik olarak ele alırsak kişilere keyif vermekle birlikte, anlık olan bu mutluluk sonradan ruhsal bozukluğa sebep olur, kişi bilinçli hareket edemez ve iradenin kontrolden çıkmasına neden olduğu görülür. Bu ruhsal bozukluklar kişinin günlük hayatına devam edememesine öz bakımın azalmasına ve sosyal yaşamdan geride kalmasına sebep olur. Obsesyon olarak görülen bu tür durumlar, insanın uyum gücünü düşürerek yaşamında uyumsuzluğa sürükler. Bağımlılığın tüm belirtileri bir şekilde birbirini etkiler.
Bağımlılıkta en birinci tedavi yöntemi kişinin bağımlı olduğunu kabul etmesi ile başlar. Bağımlılık kişinin yaşadığı toplumla da alakalı olabilir, atalarından gelen bir psikolojik kayıtla da başlayabilir. Kişide eğer bilinçaltında bu bağımlılığı ile ilgili bir inanç kaydı varsa herhangi bir olayla bu tetiklenebilir ve obsesyon durumuna geçebilir. Bu kayıtların ortaya çıkış anları gözlemlendiğinde kişilerde öfke kontrol mekanizmasını bozduğu gereksiz tartışmalara, aniden ortaya çıkan öfke patlamalarına ve kaygıya yol açarak kişilerin toplumsal hayatta zor durumda kalmasına neden olduğu görülür.
Psikolojik Sigara Bağımlılığı
Sigara bağımlılığı, beyin hücresel yapısında ve fonksiyonunda kalıcı değişikliğe yol açan ve engellenemeyen, davranışın tekrarlandığı kronik beyin hastalığı olarak bilinir. Dünyada her yıl yaklaşık olarak 4,9 milyon insan sigara bağımlılığı nedeniyle çeşitli hastalıklarla yaşamını yitiriyor.
Bir sigara bağımlısı için obsesyon olan bu durum, dış çevreden aldığı uyarılar, sigara dumanı, daha önce içtiği mekanlarda bulunması, o mekanların kişide bıraktığı hisler veya sigara içimiyle eşleşmiş duygusal olay, bireyde koşullu tepkiye sebep olur ve bu durum kişide içsel bir çatışmaya neden olur. Buna benzer durumlarla birey ciddi bir içsel sınava tabii olur ve seçim yine bireyin iradesine bağlıdır. Kişi bağımlılığından kurtulmak isterse onun için en başta sigara içme isteğine, böyle bir bağımlılığa sebep olan olaylara odaklanmalı. Neden böyle bir bağımlılığa ihtiyaç duyuyor ve hangi olaylar bunu tetikliyor? Bu soruların cevabını bulduğunda takıntının altında yatan bilinçaltı kayıtlarına da ulaşmış olacaktır. Tedavi sürecinde bir bilinçaltı uzmanından da destek alması süreci daha kolay ve kısa bir şekilde atlatmasını sağlar.